Obsługiwane przez usługę Blogger.

Stefan Horngacher opuszcza stanowisko szkoleniowca polskiej kadry, nowym trenerem Michal Dolezal!

by - 3:24 PM

Sezon 2018/2019 był ostatnim, w którym oglądaliśmy Stefana Horngachera w roli trenera  kadry polskich skoczków. Zastąpi go Czech Michal Dolezal.

W rozmowie z dziennikarzem TVP, po finałowym konkursie PŚ w Planicy, Stefan Horngacher oficjalnie potwierdził, że nie przedłuży kontraktu z Polskim Związkiem Narciarskim. Od przyszłego sezonu Austriak obejmie stanowisko szkoleniowca reprezentacji Niemiec. Praca Stefana Horngachera z polskimi skoczkami trwała dokładnie 3 lata - rozpoczęła się 24 marca 2016 roku. W tym czasie polscy skoczkowie sięgali po liczne tytuły - między innymi Kamil Stoch został mistrzem olimpijskim, zwycięzcą czterech konkursów Turnieju Czterech Skoczni i triumfatorem klasyfikacji generalnej PŚ, Polacy zdobywali Puchar Narodów i drużynowe mistrzostwo świata, po indywidualny tytuł mistrza świata sięgnął też Dawid Kubacki.

foto: skoky.net

Nowym trenerem kadry A został były czeski skoczek, Michal Dolezal, który do tej pory pełnił funkcję asystenta Stefana Horngachera. Dolezal był też członkiem sztabu szkoleniowego reprezentacji Czech i trenerem kadry B czeskich skoczków.

źródło: informacja własna

You May Also Like